(A családban használatos nevét jobbérzésű olvasókra való tekintettel csak élőszóban füttyjelekkel kisérve.)
Hozzávalók:
* 5 dkg élesztő
* 1 kávéskanál cukor
* 3 dl tej
* 50 dkg liszt
* 0,5 dl olaj
* 3-4 főtt krumpli
* 2 kávéskanál só
* 6 pár virsli (nekem ez a mennyiség kevés arányában, így 10 párral szoktam számolni)
* 1 tojás a kenéshez
* (a recept nem írja, de én reszelt sajtot szoktam szórni a tetejére, mert csak)
A krumplit én hajában szoktam főzni ehhez, jó puhára. Ha kihült (ha van ideje) összetöröm és hozzáteszem a liszthez, amibe előzőleg belekevertem a sót is. A cukros tejet kicsit megmelegítem, majd beleaprítom az élesztőt. Ha az élesztő "feljött", a krumplis-lisztes-sós tálba öntöm, hozzáadom még az olajat is.
Ezt szépen megkeverem, majd félre teszem, hogy megkeljen.
(Tegnap ez kicsit túl jól sikerült. Két adag tésztát készítettem, kb negyed óra volt a két tál bekeverése között. Feltettem őket a cserépkályha tetejére, amibe Férjecském jó szándékkal újra begyújtott. Az első adag tészta csak szépen megkelt, de mire a másodikhoz értem volna, már azt láttam, hogy szökik. A cserépkályha oldalán indult maratoni távra...)
Ha a tészta megkelt, jól összegyúrom, kinyújtom és csíkokra vágom. A virsliket elnegyedelem (így lesznek kis falatkák), majd egyenként beletekerem a tésztába úgy, hogy a végei szabadon maradjanak.
(A tegnapi képen egyben hagyott virslik voltak, mert jobb képeket nem találtam.)
Kísérletezéseim során arra jutottam, hogy az előzőleg felmelegített sütőben 180 fokon sütöm, hogy mennyi ideig, az attól függ, milyen a "megrendelés", mennyire legyen piros.
Kb 15-20 perc alatt sül meg.
A recept szerint ketchup és/vagy mustár jár hozzá tálalásnál.
(Párom ketchuppal (is) eszi, mi többiek általában magában - tegnap a munkahelyemen sem hiányolta mellőle senki a szószokat...)
Az eredeti receptet a "Nagymama receptjei" című könyvben találtam. Már magától kinyílik ezen az oldalon...